2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας τα ΕΛΤΑ τιμούν και εμπνέονται από την Ιστορία
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

Δείτε το βίντεο εδώ

2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αφιερώνουν ομώνυμη Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων - Φεγιέ και πλήθος συλλεκτικών φιλοτελικών προϊόντων στο κορυφαίο ιστορικό γεγονός που ανέτρεψε τη λογική των αριθμών και καθόρισε το μέλλον της παγκόσμιας ιστορίας.

Για την αποτύπωση στα ελληνικά γραμματόσημα της σημαντικής επετείου, επιλέχθηκαν χαρακτηριστικά έργα του νεοελληνικού πολιτισμού που αποδίδουν τις αξίες και τα ιδεώδη που αποτελούν το θεμέλιο λίθο του δυτικού πολιτισμού.

Στην Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων – Φεγιέ «2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας» τα ΕΛΤΑ απεικονίζουν σε γραμματόσημο την ηγετική φυσιογνωμία του Θεμιστοκλή, που ένωσε τους Έλληνες ενάντια στο δεσποτισμό, σε μία ναυμαχία που αποτέλεσε την αφετηρία της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας. Επίσης, απεικονίζονται μικροναυπηγημένα ομοιώματα αρχαίων ελληνικών και φοινικικών πλοίων, από τη μοναδική συλλογή Γρυπιώτη, για τα οποία ο ίδιος ο Ευάγγελος Ν.Γρυπιώτης, συγγραφέας και μικροναυπηγός, αναφέρει σχετικά: «Από την μία πλευρά, η Άφρακτη Τριήρης, το υπερόπλο του ελληνικού στόλου, υπήρξε το θαύμα της αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής και πρωταγωνιστής στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Από την άλλη, η Φοινικική Διήρης, ένα σκαρί που μας δίνει σημαντικά στοιχεία για την δομή των φοινικικών πλοίων που αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος του περσικού στόλου. Πρόκειται για δύο εκθέματα, προϊόντα πολυετούς μελέτης ιστορικών και ναυπηγικών δεδομένων της εποχής, τα οποία προσδίδουν χαρακτήρα ντοκουμέντου στην έκδοση».

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ο σχεδιασμός του γραμματοσήμου «Θεμιστοκλής» έγινε με την χαλκογραφική μέθοδο, από τον Γιάννη Π. Γουρζή, Καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ ο σχεδιασμός και η προσαρμογή των υπολοίπων γραμματοσήμων και προϊόντων έγινε από την Δρ.Μυρσίνη Βαρδοπούλου, χαράκτρια γραμματοσήμων των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Τα γραμματόσημα και τα φιλοτελικά προϊόντα διατίθενται

  • στο ηλεκτρονικό κατάστημα (eshop) των Ελληνικών Ταχυδρομείων:

6η/2020 – ΙΙ «2500 Χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας»

  • στο Κατάστημα Post Collection – Κεντρικό Φιλοτελικό Γραφείο, Λυκούργου 5 & Απελλού, στο κέντρο της Αθήνας
  • σε όλα τα Ταχυδρομεία της χώρας

 

ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

«2500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ»

ΚΛΑΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

1,00 € + 1,00 €

«ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ»

25.000 (αριθμημένα φεγιέ)

2,00 € + 0,90 €

«ΕΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΠΛΟΙΟΥ»

25.000 (αριθμημένα φεγιέ)

0,90 €

ΑΦΡΑΚΤΗ ΤΡΙΗΡΗΣ

750.000 (γραμματόσημα)

1,00 €

ΚΑΤΑΦΡΑΚΤΗ ΤΡΙΗΡΗΣ

500.000 (γραμματόσημα)

1,00 €

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

500.000 (γραμματόσημα)

2,00 €

ΕΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΠΛΟΙΟΥ

1.250.000 (γραμματόσημα)

 

Η έκδοση αποτελείται από τέσσερα γραμματόσημα 35 Χ 45 mm σε φύλλα των 25 τεμαχίων και δύο φεγιέ διαστάσεων 90 Χ 75 mm, που περιλαμβάνουν από δύο γραμματόσημα διάστασης 35 Χ 45 mm το καθένα.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 35 X 45 mm σε φύλλα των 25 τεμαχίων

ΧΑΛΚΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ»: Γιάννης Π. Γουρζής, Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ.

ΣΧΕΔΙΑΣΗ – ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ: Μυρσίνη Βαρδοπούλου

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ: Πολυχρωμία ( οffset )

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: VERIDOS ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ”

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ- ΔΙΑΘΕΣΗ: Κυκλοφορούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2020 και θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2022, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα.

Κυκλοφορούν επίσης:

1. ΦΑΚΕΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (2Χ4.000τεμ.) & ΦΑΚΕΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ - ΦΕΓΙΕ (2Χ4.000τεμ.)

Διατίθενται προς 7,30 € και 7,60 € ανά σετ 2 τεμαχίων.

2. ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ΣΕΙΡΑΣ (500 τεμ.)

Διατίθενται προς 25,00 € ανά τεμάχιο.

3. ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΜΑΞΙΜΟΥΜ PREPAID (4 Χ 300 τεμ.)

Διατίθενται προς 6,40€ ανά σετ 4 τεμαχίων.

Οι συλλέκτες φιλοτελιστές έχουν τη δυνατότητα να σφραγίζουν τα φιλοτελικά τους αντικείμενα με τις Ειδικές Αναμνηστικές Σφραγίδες Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας, στo Κατάστημα Post Collection (Λυκούργου & Απελλού, Αθήνα), αρκεί να έχουν επικολλημένα γραμματόσημα ελάχιστης αξίας 0,90€. Εναλλακτικά, μπορούν να τα στείλουν ατελώς στη Διεύθυνση Φιλοτελισμού, Αιόλου 100, 1ος όροφος, 10188 ΑΘΗΝΑ, περιγράφοντας αναλυτικά τις επιθυμίες τους.


Bookmark and Share
e-shop
Mobile apps:
YouTube
Instagram
facebook
Join us on: