Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Ιερό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος»
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανακοινώνουν την έκδοση της Αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων «Ιερό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 και αναδεικνύει μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της εποχής μας. Πρόκειται για το ιερό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος, που η αρχαιολογική έρευνα αναζητούσε για περισσότερο από έναν αιώνα.

Η έκδοση αποτελείται από ένα γραμματόσημο 35Χ45 mm σε φύλλα των 25 τεμαχίων και ένα φεγιέ διαστάσεων 70Χ90 mm που περιλαμβάνει ένα γραμματόσημο διάστασης 35X45 mm.

 ΚΛΑΣΕΙΣ                                  ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ                   ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ           

1,00 €                               Ιερό Αμαρυνθίας Αρτέμιδος        500.000 γραμματόσημα

1,00 €                               Ιερό Αμαρυνθίας Αρτέμιδος       25.000 αριθμημένα φεγιέ

«Το ιερό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος αποκαλύφθηκε κατόπιν συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας, που διενεργήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας. Πρόκειται για μνημειακό συγκρότημα που η αρχαιολογική έρευνα αναζητούσε για περισσότερο από έναν αιώνα.

Το ιερό, σύμφωνα με αρχαίες γραπτές πηγές, υπήρξε από τα σημαντικότερα της Εύβοιας και ανήκε στην πόλη κράτος της Ερέτριας. Η ύπαρξή του ήταν γνωστή από το 10ο βιβλίο του έργου του γεωγράφου Στράβωνα και από επιγραφικές μαρτυρίες της Ερετρίας.

Το 2007, αφού προηγήθηκε γεωφυσική έρευνα, ξεκίνησαν οι πρώτες ανασκαφές στους δυτικούς πρόποδες του λόφου «Παλαιοχώρα» ή «Παλαιοεκκλησιές», ανατολικά της σημερινής Αμαρύνθου. Στο χώρο της ανασκαφής έχουν έρθει στο φως, τουλάχιστον 8 κτίρια που καλύπτουν την περίοδο από την αρχαϊκή έως και την ύστερη ελληνιστική εποχή. Το 2017, ανακαλύφθηκαν και επιγραφικές μαρτυρίες που ταυτίζουν τα κτίρια με το συγκρότημα του ιερού της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν ενσφράγιστες κεραμίδες που φέρουν το όνομα «Αρτέμιδος» και δύο μαρμάρινες βάσεις με την αναθηματική επιγραφή «ΑΡΤΕΜΙΔΙ ΑΠΟΛΛΩΝΙ ΛΗΤΟΙ».

Το ιερό, βάσει των ανασκαφικών δεδομένων, στην ελληνιστική εποχή, περιβαλλόταν, στη βόρεια και ανατολική πλευρά, από στοές δωρικού ρυθμού. Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί τα θεμέλια 24 βάσεων για αγάλματα και ενεπίγραφες στήλες, αποδεικνύοντας τον πλούτο του ιερού. Πολλά αρχιτεκτονικά μέλη του ιερού, εξάλλου, έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί, στο πλαίσιο του προγράμματος, εντοιχισμένα σε δεύτερη χρήση, σε εκκλησίες της περιοχής».

Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα

  Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ  : 35 X 45 mm σε φύλλα των 25 τεμαχίων

ΣΧΕΔΙΑΣΗ-ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ         : Θεανώ Βενιέρη

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ      : Πολυχρωμία ( οffset ) 

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: “VERIDOS ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ”

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ- ΔΙΑΘΕΣΗ      :Κυκλοφορούν στις  24 Νοεμβρίου 2017 και θα  διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα μέχρι 23 Νοεμβρίου 2019,  εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα. Πλήρεις Σειρές θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα και από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα μέχρι την απόσυρσή τους, εφόσον δεν εξαντληθούν νωρίτερα.

Κυκλοφορούν επίσης:

1.ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (5.000τεμ.)

Έχουν επικολλημένο το γραμματόσημο και παράσταση σχετική με το θέμα της σειράς. Διατίθενται προς 1,90 € ανά τεμάχιο.

2. ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (5.000τεμ.)

Έχουν επικολλημένο το φεγιέ και παράσταση σχετική με το θέμα της σειράς. Διατίθενται προς 2,30€ ανά τεμάχιο.

3. ΑΠΛΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ ΣΕΙΡΑΣ (τεμ. 1.000)

Διατίθεται προς 9,40€ ανά τεμάχιο.Όλα τα Φιλοτελικά προϊόντα θα πωλούνται από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα (Λυκούργου 5 & Απελλού–100 38 ΑΘΗΝΑ)  και από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα  μέχρι εξαντλήσεως. Εξαιρούνται οι Φ.Π.Η.Κ. που θα αποσυρθούν στις 23 Νοεμβρίου 2019.

Οι συλλέκτες φιλοτελιστές έχουν τη δυνατότητα να σφραγίζουν στο Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα τα φιλοτελικά τους αντικείμενα με την ειδική αναμνηστική σφραγίδα ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, αρκεί να έχουν επικολλημένο το γραμματόσημο ή το φεγιέ της σειράς.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ευχαριστούν ιδιαιτέρως την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα και την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας για την παραχώρηση υλικού που διευκόλυνε σημαντικά την έκδοση της Αναμνηστικής Σειράς.

Η επίσημη παρουσίαση της Αναμνηστικής Σειράς θα πραγματοποιηθεί

την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου και ώρα 18:30 σε ανοικτή εκδήλωση

στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ερέτριας


Bookmark and Share
e-shop
Εξυπηρέτηση Πελατών Σταθερό: 800 11 82 000 Κινητό: 212 0000 800
Αναζήτηση Περιεχομένων
Mobile apps:
YouTube
Instagram
facebook
Join us on: